| | |
Σήμερα, το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας είναι πολύπλοκο. Η μεσοπρόθεσμη απειλή διεξαγωγής παγκόσμιων πολέμων έχει εξαλειφθεί, αλλά εθνικές, θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εντάσεις εξακολουθούν να προκαλούν αστάθεια στο διεθνές σύστημα ασφάλειας και να δημιουργούν ασύμμετρες απειλές.
Στο σύγχρονο αυτό περιβάλλον ασφαλείας εντάσσονται:
- Η εξάλειψη του κινδύνου από το βορρά, αφού οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες έχουν ομαλοποιηθεί.
- Η διατήρηση του εξ ανατολών κινδύνου, παρά τη σαφή βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένου ότι τα βασικά προβλήματά μας με τη γείτονα χώρα, το Κυπριακό και το Αιγαίο, παραμένουν άλυτα.
- Η διασφάλιση της αξιοπιστίας του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο.
- Η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών που συνδέονται με την αστάθεια στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας.
- Η συμμετοχή σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχεδιάζει και πρόκειται να προωθήσει σημαντικότατες μεταρρυθμίσεις στη δομή, οργάνωση και λειτουργία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αλλαγές που προωθούνται και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αφορούν την αναβάθμιση των τριών βασικών συντελεστών αμυντικής ισχύος: της δομής διοίκησης και δυνάμεων, των οπλικών συστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Η νέα δομή διοίκησης προωθείται με τον οργανωτικό εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την επιστροφή των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αποκλείοντας κάθε είδους εξωθεσμικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των Eνόπλων Δυνάμεων.
Οι αλλαγές στη δομή δυνάμεων αφορούν την αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ασφάλειας. Συγκροτούνται ευέλικτες, ευκίνητες και ισχυρότερες μονάδες. Ο Στρατός ανασυντάσσεται και οι δυνάμεις κρούσης συγκεντρώνονται στη Θράκη και το Αιγαίο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Ήπειρο και τη Μακεδονία είναι δυνάμεις προστασίας των συνόρων και αντιμετώπισης νέων τύπου απειλών, όπως η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση και άλλων τέτοιων φαινομένων που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.
Ο δεύτερος συντελεστής ισχύος είναι τα οπλικά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια και μετά την κρίση των Ιμίων οι απαιτήσεις προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων είχαν ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση των δαπανών προμήθειας, χωρίς την προσδοκώμενη ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Σήμερα προωθείται η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της εγχώριας βιομηχανίας, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η πλήρης αξιοποίηση τους στους τομείς υποδομής, τεχνογνωσίας, έρευνας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την επίτευξη υψηλής πραγματικής Ελληνικής Προστιθέμενης Aξίας και τέλος η διασφάλιση της διαφάνειας και των όρων υγιούς ανταγωνισμού με αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου των προμηθειών των Eνόπλων μας Δυνάμεων και την εισαγωγή του θεσμού «Aπολογισμός Eπένδυσης, Aνάπτυξη και Eφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας των Eξοπλισμών».
Τέλος για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, του τρίτου βασικού συντελεστή αμυντικής ισχύος, ακολουθούνται οι παρακάτω μέθοδοι:
- Εκσυγχρονισμός του θεσμού των «Επαγγελματιών Οπλιτών». Προσδοκώμενος στόχος είναι η αύξηση της επαγγελματικής τους απόδοσης μέσω της αναβάθμισης της εκπαίδευσης τους και την επίτευξη μιας σταθερότερης αντίληψης σε ό,τι αφορά τη στήριξη των οπλικών συστημάτων σε σχέση με τους εφέδρους.
- Εισαγωγή του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (EΦ.Y.EΣ.) στις παραμεθόριες περιοχές. Μέχρι και 100.000 άνδρες, ηλικίας μέχρι 35 ετών, θα εντάσσονται στο στράτευμα αρκετούς μήνες τον χρόνο, θα αμείβονται κατά το χρόνο υπηρεσίας τους με την ίδια αμοιβή με τους ομόβαθμους μόνιμους συναδέλφους τους και θα υφίστανται ειδική εκπαίδευση στα διάφορα σχολεία της ειδικότητάς τους ή του βαθμού τους.
- Αναβάθμιση της εκπαίδευσης στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη Σχολή Εθνικής Άμυνας και την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου με βασικό στόχο την αναγνώριση των πτυχίων τους ως μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου