Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
«Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα»

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

«Πρέπει να ενισχύσουµε τα σύνορα της Ευρώπης»

Στην ανάγκη ενίσχυσηςτων εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης παράλληλα µε την ανάληψη της ευθύνης από τη Frontex για τον επαναπατρισµό των λαθροµεταναστών θα επιµείνει η Ελλάδα, την ερχόµενη Πέµπτη, στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών. Εκεί θα συζητηθούν οι αλλαγές που επιθυµούν κράτη - µέλη της Συνθήκης Σένγκεν. Η Ελλάδα διεκδικεί ακόµη µοίρασµατων λαθροµεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ανάλογα µε τον πληθυσµό τους και επιµένει στη µερική κατάργηση του κανονισµού ∆ουβλίνο ΙΙ.

Ο συγκεκριµένος κανονισµός προβλέπει πως υπεύθυνη για τον επαναπατρισµό των λαθροµεταναστών, όπου κι αν συλλαµβάνονται στην Ε.Ε., έχει η χώρα πρώτης εισόδου τους: για το 90% των λαθροµεταναστών επί ευρωπαϊκού εδάφους χώρα πρώτης εισόδου είναι η Ελλάδα. Η χώρα µας υπέγραψετο 1992 τη συνθήκη, η οποία τέθηκε σε ισχύ τρία χρόνια αργότερα. Η συνθήκη προβλέπει την ελεύθερη µετακίνηση των πολιτών εντός των ορίων της ζώνης Σένγκεν και η συµµετοχή της χώρας µας ενεργοποιήθηκε το 2000. Σήµερα 25 χώρες αποτελούν µέλη της Σένγκεν.

«Η Συνθήκη Σένγκεν, η οποία έχει ενσωµατωθεί στη Συνθήκη του Αµστερνταµ, αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα ευρωπαϊκά κεκτηµένα. Μέσω της συνθήκης διαµορφώθηκε η πεποίθηση του ευρωπαίου πολίτη. Η διαφοροποίηση ή η µερική κατάργησή της θα αποτελέσει πισωγύρισµα της Ε.Ε.», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, που συµπληρώνει: «Η συνθήκη δίνει τηδυνατότητα για ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα και κατοχυρώνει την έννοια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

Σ’ αυτή τη βάση, όπως σηµειώνουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «αν η Ελλάδα δεν ήταν µέλος της συνθήκης η αντιµετώπιση της λαθροµετανάστευσης θα αποτελούσε εθνικό της πρόβληµα και όχι ευρωπαϊκό όπως αποτελεί αυτή τη στιγµή. Η Frontex – η ευρωπαϊκή δύναµη προστασίας των συνόρων – δεν θα βρισκόταν στην Ελλάδα και θα προσπαθούσαµε µόνοι µας να αντιµετωπίσουµε την κατάσταση».

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ FRONTEX στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα βοήθησε ώστε να δηµιουργηθεί µια µέση µείωση του αριθµού των λαθροµεταναστών που περνούσαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά σε ποσοστό 70%. Επίσης η παρουσία δυνάµεων της Frontex µαζίµε τις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις, το Λιµενικό και την Αστυνοµία στα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου εκτιµάται πως έχει αποτρέψει κύµα λαθροµετανάστευσης στην Ελλάδα αντίστοιχο µε αυτό που αντιµετώπισε η Ιταλία. Σήµερα στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα βρίσκονται αναπτυγµένοι περισσότεροι από 600 άνθρωποι, προσωπικό της Frontex, αρκετά οχήµατα, ελικόπτερα και πλωτά, ενώ ο αριθµός τους αναµένεται να αυξηθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού όταν παρατηρείται και αύξηση των λαθροµεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

«Οι λαθροµετανάστες δεν προτιµούν την Ελλάδα επειδή είναι µέλος της συνθήκης. Αυτοί είναι παράνοµοι.

∆εν τους λέει κάποιος πως επειδή είµαστε στη Σένγκεν µπαίνουν ελεύθερα. Παράνοµα µπαίνουν. Αλλά εµείς είµαστε χώρα ελκυστική στους παράνοµους µετανάστες και τους διακινητές τους διότι διαθέταµεµέχρι πρόσφατα το πλέον απαρχαιωµένο σύστηµα ασύλου, δεν έχουµε κέντρα πρώτης υποδοχής όπου θα γίνονταν η ταυτοποίηση και η απόδοση ή απόρριψη της αίτησης ασύλου άµεσα. Ενας λαθροµετανάστης γνωρίζει πολύ καλά πως αν φτάσει στην Ελλάδα έχει κερδίσει αρκετούς µήνες, ακόµη και χρόνια, ανενόχλητης παρουσίας. Σ’ αυτό προσθέτουµε και τη γεωγραφική θέση της χώρας αφού είµαστε µαζί µε τη Μάλτα, την Ισπανία και την Ιταλία, οι κύριες πύλες εισόδου για τουςλαθροµετανάστες. Μόνο που εµείς έχουµε να αντιµετωπίσουµε και τη γειτνίασή µας µε την Τουρκία απ’ όπου δεν υπάρχει καµία πρόθεση ελέγχου της λαθροµετανάστευσης», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ανώτεροστέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Τι προτείνει η Κοµισιόν για τη Σένγκεν

n Τα κράτη - µέλη να έχουν το δικαίωµα επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά τους σύνορα εφόσον κριθεί απαραίτητο n Τα κράτη - µέλη θα µπορούν να επιβάλλουν έλεγχους στα σύνορά τους, όπου θα µπορούν να απαιτούν την υποχρεωτική επίδειξη διαβατηρίου αντί της αστυνοµικής ταυτότητας που ισχύει σήµερα στη ζώνη Σένγκεν σε πολίτες που προέρχονται από χώρες που θεωρείται ότι δεν έχουν επαρκείς έλεγχους στα σύνορα µε τρίτες χώρες. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Ελλάδα n Ενα κράτος - µέλος θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του συγκεκριµένων ανθρώπων ή οµάδων επικαλούµενο τη δηµόσια τάξη. Αυτό ισχύει και σήµερα όταν υπάρχει εµφανής κίνδυνος διασάλευσης της εσωτερικής έννοµης τάξης
Τι επιπλέον ζήτησαν Γαλλία – Ιταλία

n Αναλογικό µοίρασµα των λαθροµεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ανάλογα µε τον πληθυσµό τους. Αυτό αποτελεί και ελληνική πρόταση n Θωράκιση εξωτερικών συνόρων Ε.Ε. µε αυξηµένη παρουσία της Frontex. Επίσης πάγια θέση της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου