Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
«Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα»

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ελληνικό πετρέλαιο και αέριο αξίας τρισεκατομμυρίων




Απορίας άξιον είναι όμως πρώτον, το γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν επιταχύνει τις διαδικασίες για την άντληση εξακριβωμένων κοιτασμάτων αερίου εντός μη διαφιλονικούμενων με την Τουρκία ΑΟΖ και, δεύτερον, γιατί δεν προχωρά και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας ώστε να εκμεταλλευθεί και τα περεταίρω μεγάλα επίσης αποδεδειγμένα κοιτάσματα. Η έκθεση του ΙΓΜΕ, του επίσημου συμβούλου του κράτους για μεταλλεύματα και ορυκτά μιλά για μεγάλες ποσότητες εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων ενώ άλλοι επιστήμονες εκτιμούν. Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρωταγωνιστεί στον κλάδο διεθνώς και εδώ οι αρμόδιοι επιδεικνύουν εγκληματική αβελτηρία.

Υπάρχουν επιστήμονες όπως ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, καθηγητής Αντώνης Φώσκολος και ο καθηγητής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης ο οποίοι κάνουν λόγο για δυνητικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αέριου αξίας μεγαλύτερης των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας για την καταχρεωμένη χώρα καθώς δρομολογήθηκαν διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Εθνικού Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Κατά την εκτίμησή τους και με βάση σχετικές μελέτες, όπως έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, υπολογισμούς γεωλογικών υπηρεσιών (όπως της Γαλλίας), καθώς και γεωλογικά δεδομένα, όπως είναι η ύπαρξη ηφαιστείων λάσπης νότια της Κρήτης προκύπτουν τα εξής:

• Το Αιγαίο διαθέτει γύρω στα 750 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, σε έξι κοιτάσματα ανατολικά της Θάσου.

• Στη Δυτική Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν 1,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αξίας 150 δισ. δολαρίων, καθώς και

• 500 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ισοδύναμα με 3,2 δισ. βαρέλια πετρελαίου και αξίας επίσης 150 δισ. δολαρίων.

• Τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων βρίσκονται και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

• Η ευρύτερη περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη «Λεκάνη του Ηροδότου» μπορεί να περιέχει πέντε τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η αξία τους ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου